Menu

Henning Christiansen

1967-00-00

Ophavsmand/nøgleperson

Henning Christiansen

Dokumentindhold

Introduktion til Warstat Muzyczny/Musikværkstedet (Polen)

Transskription

noter:

MUSIKVÆRKSTED - Warstat Muzyczny

Ensemblet blev grundlagt i Warszawa 1963 på initiativ af Z. Rudzinski, J. Patkowski og Z. Krause. I samarbejde med det elektroniske musikstudie i Warszawa (polsk radio) arrangeres koncertrækker. På disse programmer står værker af de yngste komponister og nutidig kammermusik, som ellers sjældent høres i Polen. Et repertoire som omfatter værker fra Anton Webern til den nyeste nye musik. Ensemblets besætning er ikke fastsat, den afhænger af de værker som er på programmet. Man må fastslå at ensemblets medlemmer har haft stor succes med opførelsen af denne musik.

MUSIKVÆRKSTEDETS STRYGEKVARTET, er tildelt "Orphée”-prisen som uddeles hvert efterår i Warszawa til de bedste udøvende. Det nuværende ensemble er grundlagt efter at denne kvartet, som i øvrigt spillede på ISCM-festivalen i København i 1964, opløstes for at udvides til den nuværende besætning.

ZBIGNIEW RUDZINSKI, født 1935 i Czeckowice (Polen). Han har studeret komposition hos P. Perkowski på konservatoriet i Warszawa. Af prisbelønninger har han modtaget Warszawa-konservatoriet 15o års jubilæumspris. For sit værk igrammer har han fået prisen for ”det bedste værk af unge polske komponister”. (5. prisuddeling).
Impromptu er skrevet i 1966, i en sats, for 2 pianoer, 3 celli og 3 janitscharer. Varighed 16 min.. Materialet er komponeret på idéen organiseret - uorganiseret og statisk - dynamisk. Det uorganiserede er overladt til de udøvende, uafhængigt, individuelt og improviseret Klangmaterialet er opdelt i 3 "farvegrupper” 1) Piano, 2) cello, 3) slagtøj med denne Underdeling, eks.: metal, skind og træ. Deraf følger at de 2 pianoer fremtræder som eet instrument.
Study in C. Stykket er komponeret på en tone, nemlig C. Desuden er det komponeret for et tilfældigt ensemble, og rent aleatorisk.

TOMASZ SIKORSKI, født 1939 i Warszawa. Elev på Warszawa konservatorium hos sin fader. Studerer klaver hos Z. Drzewiecki.
Echos II for 1,2,3,4 pianoer, slagtøj og tape. Det burde opføres med alle tænkelige radiotekniske hjælpemidler, men på grund af store vanskeligheder med en sådan opførelse, opføres det med en forud indspillet båndoptagelse. Echos II er organiseret efter et aleatorisk princip,
Sonant for piano, varighed 12 min., er baseret på kontrasten mellem to elementer: Anslag og vibration. Kontrasten spiller en vigtig rolle såval i konstruktion som for stykkets klangkarakter.

[s. 2]

BOGUSLAV SCHÄFFER, født 1929 i Lwow. Studeret komposition hos A. Malawski og musikologen Z. Jachimecki i Krakow. Han er kendt som teoretiker og forfatter af talrige bøger om ny musik. Har komponeret fra 1956.
Quartett for 2 pianos and free instruments. Det er et levende eksempel på grafisk musik. Musikkens forløb og klang er helt afhængig af musikernes forestillingsevne.

HENRYK MIKOLAJ GORECKI, født 1933 i Czeruica (Polen). Studerede komposition med B. Szabelski i Katowice. Modtog 1. pris på Si bienalen i Paris 1961.
Elementi per tre archi er komponeret 1962. Varighed 13 min..
Det er første del af en cyklus! "Genesis”, som indeholder følgende værker: 1. Eleminti, 2. Canti strumentali per 15 essecutori, 3. Monodrama per soprano, metalli di percussione et sei violbassi.

KRZYSZTOF PENDERECKI, født 1933 i Debica (Polen). Studerede på Krakow konservatorium hos A. Malawski. Har modtaget et antal polske og andre priser. Miniatures for violin og piano står ofte på europæiske koncertprogrammer, velsagtens på grund af dets tiltalende klang og den frie musikalske ånden.