Menu

Henning Christiansen

1972-00-00

Ophavsmand/nøgleperson

Clarté

Dokumentindhold

Clartés baggrund, ståsted og aktiviteter

Transskription

Clarté
- Marxistiske studenter


Hvad er Clarté?
Clarté er en marxistisk organisation, hvis formål er at virke for afklaring og udbredelse af marxismens ider og metoder.
Traditionelt arbejder Clarté hovedsageligt blandt de studerende, men organisationen står åben for studenter såvel som ikke-studenter.
Clarté ser det i overensstemmelse med sin formålsparagraf som sin opgave at medvirke til at fremme den socialistiske samfundsomvæltning. Vi søger at øbe den politiske bevidsthed gennem studier af marxismen, som vi mener er den grundlæggende forudsætning for en bevidst revolutionær indsigt.

Clartés baggrund
Efter 1. verdenskrig og den russiske revolution fremspirede i den europæiske studenterverden en øget interesse for socialisme og marxisme. Med start i Frankrig blev der ved mange universiteter i Europa dannet Clarté-organisationer. I Danmark blev Clarté stiftet den 18. november 1925 og har siden da stået som det marxistiske samlingssted i den venstreorienterede studenterverden. I dag er Clarté Studentersamfundets marxistiske fraktion.

[s. 2]

Hvor står Clarté politisk?

Clarté er ikke organisatorisk tilknyttet eller afhængigt af noget politisk parti. Dette giver os mulighed for at virke som et samlende marxistisk forum for den splittede venstrefløj. Vi støtter alle bestræbelser i retning af at skabe større afklaring og enhed om mål og midler i den revolutionære bevægelse. Ikke mindst lægger Clarté vægt på at bidrage til udbygning af kontakten mellem de uddannelsessøgende og arbejderne og lærlingene. Her ligger en stor arbejdsopgave, hvis vi skal modvirke den indgroede og forståelige mistillid, der eksisterer mellem disse grupper og som til stadighed søges cementeret af borgerskabet.
Vort ønske om større samling indebærer, at vi skarpt må tage afstand fra de forskellige sekteriske bevægelser, der især i de senere år er blomstret frem. Disse grupperinger, hvis hovedindhold er mysticisme, eskapisme og halvreligiøs revolutionsromantik, opstår meget naturligt i en brydningsperiode – men de er i heldigste fald uskadelige for det borgerlige samfund, og i værste fald drager de opmærksomheden væk fra det væsentlige, nemlig klassekampen, og øger splittelsen og den selvbeskuende indstilling.
Verden i dag er i skred – menneskeheder er inde i en periode med overgang fra kapitalistiske til socialistiske samfundsforhold. Den globale kamp mellem socialismen og kapitalismen er blevet skærpet og har som hovedtendens, at imperialismen med USA i spidsen gang på gang må opgive sine ekspansionistiske hensigter. I denne globale kamp stiller Clarté sig solidarisk med fremskridtets kræfter, herunder de nationale befrielsesbevægelser i den tredje verden, som skridt for skridt kæmper sig fri af imperialistisk og neokolonialistisk dominans.
Vi indtager en positiv holdning til de lande, der allerede har indført socialismen – hvor forskelligartet den end må tage sig ud i de enkelte lande. Vi mener, at socialismen nødvendigvis må udformes i overensstemmelse med det enkelte lands nationale egenart og udviklingstrin og finder, at der her eksisterer et enormt arsenal af såvel positive som negative erfaringer, som vi herhjemme kan trække på – og dermed undgår at gentage de fejltrin, der allerede er blevet begået.
Det USA-dirigerede NATO og stormonopolernes EEC er led i den imperialistiske kæde. Derfor deltager Clarté aktivt i kampen for at få Danmark ud af NATO-angrebspagten og for at holde landet uden for det arbejderfjendske Fællesmarked. Lykkes det, skulle Danmark have lidt større chancer for at optræde neutralt eller dog føre en mindre afhængig udenrigspolitik.

[s. 3]

Aktiviteter
*Forelæsninger. *Gennem en årrække har Clarté hvert efterår på Københavns Universitet afholdt en forelæsningsrække over marxismen. Forelæsningerne henvender sig specialt til de yngre årgange af politisk interesserede og sigter mod at give et indblik i marxismen som idé og metodelære, som ”vejledning til handling”.
Studiekredse. Hevert forår afholdes studiekredse med ”grundkurser i marxismen”, hvor værker af Marx, Engels og Lenin gennemgås og diskuteres ud fra nutidens aktuelle problemstilligner. Hensigten med studiekredsene er at give et indblik over marxismen i dens helhed, omfattende filosofi, politisk økonomi og socialisme. Om efteråret følges dette grundkursus op med gennemgang af nyere litteartur inden for marxismen.
*Møder. *Clarté afholder jævnligt møder om aktuelle emner: uddannelsespolitik, faglige spørgsmål, imperialisme, socialisme, kulturpolitik etc. Foruden disse møder, der alle er åbne, afholdes medlemsmøder, hvor der er mulighed for mere indgående behandling af emnerne.
*Samarbejde med andre organisationer. *Vi deltager aktivt i Studentersamfundets arrangementer, arbejder med i de socialistiske faggrupper rundt om på universitetet og er i øvrigt med i venstrefløjens forskellige fællesinitiativer.
*Udenlandske kontakter. *Vi opretholder kontakter til ungdomsorganisationer i andre lande, udveksler litteratur med dem og deltager i deres kongresser og internationale møder i den udstrækning, vi økonomisk kan magte det.

Clartés forlag
*Tidsskriftet ”Clarté”. *Clarté udgiver det politisk-kulturelle tidsskrift ”Clarté”, der deltager i debaatten om kapitalismen, socialistisk kunst og kultur og den praktiske realisering af den videnskabelige socialisme. Tidsskriftet har eksempelvis bragt artikler om studenterbevægelsen i Vesttyskland, den historiske materialisme, filmkunsten i den tredje verden, Pariserkommunen, forfatterens stillign i samfundet m.m.m.
Gratis prøvenummer kan rekvirerers fra Clartés kontor.
Udkommer med 6 numre om året. Årsabonnement kr. 21,00 indbetales på giro 11-38-14, Clarté, Gothersgade 8 C, 1., 1123 København K.
*Marxistiske hæfter *er en skriftserie med bidrag til præcisering af marxismens ideer og metoder – og med analyser af vor tids problemstillinger ud fra en marxistisk grundopfattelse. De fleste numre i serien er manuskripter til de ovenfor nævnte forelæsninger. Pris kr. 3,00 pr hæfte. Bestillingssedler kan rekvireres fra Clartés kontor.
*Bogsalg. *I samarbejde med andre forlag formidler vi salg af marxistisk litteratur. Bogudvalget fremlægegs ved (næsten) alle møder, og boglister kan rekvireres fra kontoret.

[s. 4]

Kontakter og faciliteter
Interesserede er velkomne til alle Clartés møder – også bestyrelsesøderne, der afholdes månedligt i vores kontor. I øvrigt har Clartés medlemmer fri adgang til alle faciliteter, også Studentersamfundets mødelokaler, duplikator osv. Alle er velkomne til selv at lave aktiviteter eller til at tage del i de aktiviteter, der løbende foregår i lokalerne.
*Kontor og mødelokaler: *Gothersgade 8 C, 1. 1123 Københan K. Tlf. 111836. Kontortid fredag kl. 18-20.
*Clartés formand: *Kirsten Bidstrup, Wildersgade 60 B, 2., 1408 København K. Tlf. AM 7528.
*”Clarté”s redaktør: *Regnar Mandsbjerg, Vingekrogen 11, 2730 Herlev. Tlf. 916631.

Bliv medlem af Clarté
Kontingent: ½ år kr. 20,00, 1 år kr. 35,00. Gymnasieelever og lærlinge kr. 20,00 årligt. Indbetales på: giro 113814, Clarté, Gothersgade 8 C, 1123 København K.
Clarté udsender løbende en medlemsbulletin om kommende aktiviteter. Derudover er man som medlem af Clarté automatisk medlem af Studentersamfundet og får dermed tilsendt Studentersamfundets blad.

Studentersamfundet
Studentersamfundet er et samlingssted for venstreorienterede. Gennem åben debat arbejdes der på at skabe større politisk modning på venstrefløjen, og der arbejdes for at skabe tværfaglig kontakt mellem de uddannelsessøgende, kontakt til arbejderklassen og til venstrefløjen i øvrigt. Studentersamfundet består dels af en gruppe individuelt tilsluttede med eller uden andet organisationsmæssigt tilhørsforhold, dels af et antal fraktioner.
Studentersamfundets politiske standpunkt: *Den reelle magt i dette land ligger hos den kapitalbesiddende klasse – og forfatningen beskytter denne klasses interesser. Kapitalistklassen udbytter den ikke-besiddende klasses produktive indsats, og den kapitalistiske produktionsform, hvor kun profit tæller, lemlæster samfundet. Menneskets fundamentale ret til at forme tilværelsen knægtes. Kapitalisternes magt kan kun brydes ved, at produktionsmidlerne overgår til fælleseje, således at det økonomiske liv – samfundets fundament – styres af folket og for folket. Studentersamfundet vil arbejde u d fra dette standpunkt gennem politisk bevidstgørelse og kamp i nær kontakt med arbejderklassen.
*Kontakt til studentersamfundet: *Lokaler og kontor: Gothersgade 8 C, 1., 1123 København K. Tlf. 111836 (kontortid fredag kl. 18-20. Formand: Michael Bjørn Hansen, AM 7528. *Lokalerne udlånes gratis til venstreorienterede aktiviteter.


*Clartés kontor og mødelokaler: *Gothersgade 8 C, 1., 1123 København K. Tlf. 111836.

Fakta

PDF
Brochure

Dansk

København

Clarté
Gothersgade 8 C, 1.
1123 København K

HC arkiv Møn/HC breve 12