Menu

Henning Christiansen

1973-02-00

Ophavsmand/nøgleperson

Danmarks Radio

Dokumentindhold

Oplysninger om båndværkstedet

Transskription

DANMARKS RADIO
Båndværkstedet


Hvad er Båndværkstedet?

Båndværkstedet er et sted, hvor folk der har lyst til at lave en radioudsendelse og anvende radioens muligheder til at præsentere et synspunkt kan få den nødvendige hjælp til det. Der kræves ikke anden forudsætning end den, at man har en idé til en radioudsendelse, noget man vil fortælle eller skildre med lyd eller ord. Man behøver ikke at have lavet en udsendelse før for at benytte stedet - dette er sagt bredt for at ingen skal føle sig udelukket på forhånd, især de der ikke er vant til at udtrykke sig offentligt. Man behøver altså ingen boglig uddannelse, ingen journalistisk uddannelse, ingen universitetsuddannelse for at benytte Båndværkstedet.

Den grundlæggende forudsætning for folk, der vil benytte Båndværkstedet er, at de skal være vant til at bruge deres øjne og øre. Det er også en forudsætning, at man vil meddele noget, man mener, eller noget man har oplevet, og sende det via æteren og højttalerne ind i andre folks stuer. Det man har oplevet kan være en stemning, sindstilstand, tanker, en bog eller noget andet på tryk, noget man har set eller hørt, et miljø, en situation, et eller flere mennesker, eller en ting eller noget helt andet. Det man vil udtrykke, indholdet, behøver ikke at være fix og færdig formuleret, når man henvender sig til Båndværkstedet - men lysten og intentionen må være så klar som mulig. Båndværkstedet har fire faste åbningstider om ugen, hvor man kan komme og fortælle om sine idéer. Der vil være en programmedarbejder, man kan gennemdrøfte mulighederne med, og som kan give den nødvendige hjælp til at gennemarbejde og formulere et forslag til en udsendelse.

Vi har ikke ubegrænsede midler eller plads eller udstyr. Der er mange flere folk med idéer og intentioner end vi har plads til - altså må der ske en udvælgelse. Denne udvælgelse foretages af et arbejdsudvalg, som består af fem medlemmer: to konsulenter og tre ”medlemmer” af Båndværkstedet. (Arbejdsudvalgets sammensætning og beføjelser er beskrevet i Båndværkstedets forretningsorden.) Princippet med arbejdsudvalget er, at vi arbejder åbent og sammen med folk, der er medlemmer af Båndværkstedet, d.v.s. at folk der benytter Båndværkstedet gennem deres valgte repræsentanter får indflydelse på, hvad der skal sættes igang. Arbejdsudvalget mødes en gang om ugen for at tage stilling til de indkomne forslag. Hvis et forslag bliver afslået af arbejdsudvalget, vil vi gerne begrunde afslaget.

Hvis et forslag bliver vedtaget af arbejdsudvalget bliver forslagsstilleren medlem af Båndværkstedet. De programmedarbejdere, der er tilknyttet Båndværkstedet gennemgår de vedtagne forslag og deler dem i to grupper. Enkle ukomplicerede produktioner, hvor man af forslaget kan danne sig et klart indtryk af den færdige udsendelse, bliver med det samme sendt til behandling i den programafdeling, hvor det hører hjemme. De mere komplicerede projekter skal færdigproduceres i Båndværkstedet, inden der kan træffes afgørelse om de skal udsendes. I begge tilfælde er der under hele produktionen en programmedarbejder, man kan spørge til råds.

Men får den nødvendige vejledning i brugen af transportabelt optageudstyr. Vi har forskellige typer transportable båndoptagere og mikrofoner, og vi vil

. . .2

[s. 2]

2.

gerne at man får det mest hensigtsmæssige udstyr til de enkelte opgaver - og at man har forstand på at bruge udstyret. Det udstyr, man får med er af høj kvalitet, det er ikke svært at bruge, og det skulle være driftsikkert. Vi vil ikke gerne have, at folk bruger deres eget udstyr eller bånd.

Man får et ord med på vejen om ”konduite”, når man skal ”ud i marken” med båndoptageren. Der er visse regler, såsom injurieloven og publiceringsreglerne, der skal overholdes. Man er ikke bare sig selv, men man er også en del af Danmarks Radio. Her er ikke tale om ”censur” eller ”fine fornemmelser”, men der kan opstå problemer eller misforståelser i optagelsessituationer, og det er bedst at vide noget om, hvad man må og hvad man ikke må inden man går ud.

Hvis udsendelsen skal færdigproduceres inden den kan vedtages, får man et igangsættelseshonorar på kr. 300,-, hvis man er alene om produktionen, og kr. 450,- tilsammen, hvis man er flere. Dette beløb er ikke afhængigt af, om det færdige projekt senere vil blive udsendt, men er til dækning af almindelige produktionsomkostninger, såsom transport m.v.. Hvis projektet bliver udsendt, vil der blive ydet honorar afhængigt af udsendelsens længde. Der kan efter indstilling fra arbejdsudvalget ydes dækning for større rejseudgifter, hvis disse er nødvendige for projektet, og der er bilag for dem.

Vi ser frem,til, at mange vil benytte det transportable udstyr til optagelser ”i marken”, men Båndværkstedets produktionsmuligheder er ikke begrænset, med sigte på en bestemt type udsendelser. Man kan ligeså godt bruge skrivemaskinen og lave et manuskript, som skal læses op af stemmer. Man kan kombinere forskellige former for udsendelser, bruge telefoner, direkte transmissioner, konkret lyd, musik.

Det kan være svært for arbejdsudvalget at bestemme om et forslag skal sættes igang eller ej, og vurderingen må bero på de enkelte udvalgsmedlemmers subjektive bedømmelse af forslaget, om forslaget falder indenfor rammen ”komplicerede ordudsendelser” - som ikke er særlig klart defineret - om forslaget er "godt" eller "dårligt", om det er realisabelt eller ej. Men foreløbig tror vi på, at det kan lade sig gøre.

Når man er igang med et projekt, er det meningen, at man skal bruge Båndværkstedets arbejdsrum til overspilning og redigering af bånd. Udstyret i arbejdsrummene er nemt at bruge, og efter en kort vejledning er folk overladt til ”selvbetjening”. Man reserverer et rum for et bestemt tidsrum, og det vil være muligt at arbejde døgnet rundt. Opholdsrummet skal bruges til møder, aflytninger, diskussioner, udvikling af idéer og meget andet. Man kan komme dumpende ind, hvis man er nysgerrig, man kan sidde og snakke eller høre på, hvad andre laver - det skulle gerne være et sted, hvor folk, der interesserer sig for ”radio” kan mødes. Vi vil forsøge at oprette vores eget arkiv, ”bibliotek”, af udsendelser og arrangere møder og diskussioner om specielle emner. Hermed også en opfordring til at bruge os og at bruge Båndværkstedet.

DANMARKS RADIO
Båndværkstedet
Vesterbrogade 84, 4. sal, 1620 København V.

Telefon (01) 214647, telefontid mellem kl. 11,00 og 13,00

Åbningstider for personlige henvendelser:
Tirsdage og torsdage: kl. 16,00 - 18,00
Onsdage og fredage : kl. 12,00 - 14,00.

Fakta

PDF
Brochure

Dansk

Danmarks Radio
Båndværkstedet
Vesterbrogade 84, 4. sal
1620 København V.

HC arkiv Møn/HC breve 12