Menu

Henning Christiansen

1966-01-01

Modtager

Bent Høyrup

Dokumentindhold

Per Kirkeby/Eks-skolen/"Perceptive Constructions"/"To Play To-Day"/"Modeller"/Poex '65/Flyvemaskineudstillingen/Værker i "Happening, Fluxus, nouveau réalisme" og Dé/coll-age 5

Transskription

Nytår 1966

Kære Bent - Emma - Axel og Eric,

godt at høre fra jer igen. tak for træsnittet, den teknik beherske du til fuldkommenhed, stadigt er det eventyret der indfanges, hvis jeg ikke ta’r meget fejl. løvrigt er myten et emne som jeg har set dukke op i den unge Kirkeby's maleri også en spændende side af samme sag. Du kender ham vel ikke, han hører til den eksperimenterende kunstskole, de fyre som ikke ville på akademiet fordi meget er stivnet dér som der er meget der er stivnet på konservatoriet, et forhold som har ført mig sammen med dem, jeg kommer en hel del sammen med Poul Gernes - Per Kirkeby - Peter louis Jensen - Bjørn Nørgård Sørensen - John Davidsen og Ole Knudsen samt Egon Fisher. Dejlige fyre i et godt milieu i Pilestræde 40 oppe under taget, der er 100 m2 tumleplads, og en masse meninger og go i den. 16 oliebilleder og 16 træsnit i en sal der ikke kostede dig en øre i sal i byens hjerte, godt klaret og et fremtidsperspektiv af de positive.
Jeg har lige haft skålende succes med et værk som blev opført på Thorvaldsen, det hed Perceptive Constructions II og er et kammermusikværk på 20 min. med forskellige formprincipper af helt ny støbning, jeg har forsøgt at sætte mig ud over kompleksiteten ved at indføre storformale principper baseret på den menneskelige opfattelsesevne, som jeg fremover vil undersøge og omforme til musik, simpelthen påvise hvor mange muligheder der ar nedlagt i os for perception. En artikel i særtryk fra dansk musiktidsskrift nov. 65 og en begejstret kritik fra koncerten af en ellers hård kritiker medsendes som særlig nytårshilsen og et bånd fabrikeres ved senere lejlighed (jeg behøver 2 båndoptagere til den sag).
Lisa fik heller ikke sit barn dennegang så vi må vel affinde os med situationen. Esben er en dejlig dreng.
Dine farvetryk lyder godt, forskellige tekniker? forklar dig lidt? hvor vil du hen? hvad vil du udtrykke?
Her bruger maleren (eks-skolen) meget en skabelon-teknik, de arbejder også med epidiascope, og maler med olie og plastikmaling. Nogle henter deres verden fra pop-blade og andre konstruere nye former, opstille problemer og løser dem etc.
vi er flyttet, bor nu i en god lejlighed i ENGELSTEDSGADE; 63 Ø, lige ved Hans Knudsens plads, ved Lyngbyvejens station, vi gi’r kun 225kr i husleje med varme og varmt vand. Vi bor på 4. sal. Huset i Jenslev har vi stadig, men det står foreløbigt tomt.. kun en seminarieelev bor sommetider i loftsetagen..
Skulle i en tur på ferie til danmarks sommerland er det skam ikke

[s. 2]

ikke umuligt at få min glæde ved at i bosatte jer i den lille hornsherredidyl Jenslev. Faktisk tror jeg der kunne males i ro der navnlig efter lang tids fravær fra det danske lys det danske syn..

Jeg kæmper med at få min klaverkoncert: TO PLAY TO-DAY, færdig til udsendelse i radio tirsd. d. 1/2-66, der er to oplæsere i den nemlig professor Tribini og Astrid Villaume - et fornuftigt par...... Tribini har sagt ja, men Villaume har endnu ikke fået manuskriptet og je afventer spændt svaret. Det drejer sig om at skabe et spændingsforhold mellem det poetiske liv og det pulserende almene.....

Jeg arbejder også på at udvikle 120, ca. nye musikalske former som skal udkomme samlet som en slags lærebog, navn: Modeller, fra min studiebog. Små klaverstykker som hver har kim til en storform.
Efter at jeg har boet på landet i nogle år er jeg pludselig klar til at opleve københavn på hel ny måde. Den er sprællevende for os og jeg bruger megen tid p at støve rundt i gader og kaféer /dog uden du ved/ maleriudstillinger: Poex fornylig, på den frie hvor jeg selv optrådte, en flyvemaskineudstilling samme sted, arr. ung dansk kunst, hvor jeg fik lov til at udstille nogle transparentfly, de udtrykte en begejstring for flyformer, udtrykt med mit sorte nodetusch og set mod loftsruderne gennem det transparente papir, en virkning som har fantastisk meget med himmel at gøre. Så går jeg til koncerter, film, teater, happening som jeg igen selv deltager i osv o. s. v. ganskefaktiskaktiv -

Nå bent det var da noget nyt, desuden har jeg fået trykt nogle kompositioner i tyske bøger af happeningslagsen, Happeningantologi hos Rowohlt, Hamburg og 24 STUNDEN, Hansen og Hansen, Itzehoe. Desuden en enkelt i Décollage 5/ TYPOS VERLAG, Frankfurt. Igen aktiv. Dejligt liv.
Jeg glæder mig meget til at høre fra jer, vi bliver så glade hvergang du skriver . . .

lad mig slutte med et ønske om at du må få et godt og produktivt nytår og at hele familien må få det herligt igen iår....

kære bent og emma,

ha’ det godt